ویژگی های یک آزمایشگاه استاندارد

♦ پنجرهها باید از کف آزمایشگاه حداقل در فاصله 100 سانتیمتر یا بیشتر قرار گیرند.
♦ پنجرهها نباید در سطح کمتر از یک پنجم کف آزمایشگاه قرار گیرند.
♦ نورپردازی آزمایشگاه از ویژگیهای آزمایشگاه ایمن و استاندارد است که باید بهخوبی به آن توجه شود.
♦ روشنایی و نور از مهمترین اصول و ویژگیهای آزمایشگاه ایمن و استاندارد است.
♦ برای تامین نور مورد نیاز از نورهای مصنوعی مثل لامپهای مهتابی استفاده شود.
♦ مقدار و میزان نور مصنوعی مورد استفاده باید بهصورت استاندارد انتخاب شود؛ استفاده از نور طبیعی مزیتهای بسیاری دارد که استفاده از نور مصنوعی و مصرف انرژی را کاهش داده و باعث میشود فضای آزمایشگاه کمتر گرم شود.
♦ دما در فضای آزمایشگاه از دیگر ویژگیهای آزمایشگاه ایمن و استاندارد است.
♦ دمای هوا در چنین محیطهایی معمولا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت هوا نیز 65 درصد است؛ البته این مسئله در آزمایشگاههای مختلف میتواند متفاوت بوده و بسته به نوع کاربری آزمایشگاه ممکن است نیاز به دما یا رطوبت خاصی باشد.
♦ کف آزمایشگاه باید از متریالی انتخاب شود که بهسادگی تمیز و نظافت شده و کف آن حتما باید کفشوی داشته باشد.
♦ در قسمتی از آزمایشگاه که از سینک آزمایشگاهی استفاده میشود میتوان از صفحههای محافظ و مصالح غیرقابل نفوذ مثل پلاستیکهای سخت یا گلازال استفاده کرد.
♦ پریزها باید دارای اتصال به زمین بوده و نصب فیوز ایمنی در شبکه توزیع برق آزمایشگاه از مهمترین ویژگیهای آزمایشگاه ایمن و استاندارد است.
♦ میزکار آزمایشگاهی نیز باید مجهز به لولههای تاسیسات شامل انواع شیرآلات آزمایشگاهی اعم از آب، گاز، بخار در صورت نیاز و پریزهای برق است.
♦ لولههای فاضلاب در آزمایشگاه ایمن باید ضداسید و ضدچربی و از متریال ضد زنگ انتخاب شوند.
♦ رنگ سقف و دیوارها و پوشش داخلی فضای آزمایشگاه میتواند از رنگهای روشن مثل سفید، آبی کمرنگ، کرم روشن، سبز بسیار کمرنگ یا بژ مات انتخاب شود
فضای آزمايشگاه استاندارد
فضای مناسب برای راه اندازی یک آزمایشگاه استاندارد و ایمن بسیار ضروی است. با توجه به فضای آزمایشگاه باید تجهیزات آزمایشگاهی تهیه گردند و فضای باید دارای حداقل ابعاد استاندارد و مشخصی باشد و برای راه اندازی آزمایشگاه فضای کوچکتر از حد استاندارد مناسب نمیباشد. حداقل ارتفاع سقف آزمایشگاه باید بین سه تا سه و نیم متر باشد و کمتر از این مقدار استاندارد نمیباشد. تعداد دربهای آزمایشگاه نیز باید استاندارد باشد و هر آزمایشگاهی باید دارای حداقل دو درب ورودی و دو درب خروجی باشد و محوطه دربها باید به شعاع یک متر خالی بماند. مواد شیمیایی باید دارای محل مناسبی برای ذخیره مواد شیمیایی باشند برای نمونه کمد نگهداری مواد شیمایی یکی از مواردی است که برای نگهداری چنین موادی تهیه میشود. تخته یا وایت برد باید به گونه ای در آزمایشگاه نصب شود که نور از سمت چپ به آنها بتابد.
همچنین سکوها و میزهای کار پرسنل به صورت ردیفهای پنجتایی میباشد و در وسط هر کدام سینک آزمایشگاه تعبیه شده است. با توجه به نوع کاربری آزمایشگاه میزبندی نیز باید دارای ابعاد استانداردی باشد. از دیگر ویژگی های آزمایشگاه ایمن و استاندارد روکشهای بکار رفته در سکوبندی میباشد. عموما روکشهای ضد اسید یا سنگ گرانیت برای میزکار استفاده میشوند زیرا در برابر مواد شیمایی و اسیدی مقاوم بوده و زیبایی ظاهر خود را در اثر ریزش چنین موادی حفظ میکند. همچنین تاسیسات مختلف نظیر
شیر آب
پریز برق
گاز شهری
و … باید به صورت استاندارد و اصولی در میزبندی آزمایشگاهی تعبیه شوند. میزها باید دارای فضای خالی باشند تا افراد هنگام نشستن روی چهارپایه راحت باشند و به مهرههای گردن و کمر آنها فشار وارد نگردد. زیرا در صورت استاندارد نبودن محل نشستن، پرسنل به مرور زمان دچار
خستگی زودرس
آرتروز
خمیدگی ستون فقرات
و … میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.